:))

~In The Name Of Allah The Most Gracious, The Most Merciful~
~Assalammualaikum..~

All Praises To Allah

Assalammualaikum !

Ya Allah, dah setahun aku tak update blog. emm. Busy biasalah. Hekhek

Okay. First of all. Finally aku dah tamatkan pengajian aku dekat STPM. and i was expected that my result macam samdol sikit. Halah mau tak samdol, aku ni byk main.

Orang dok present kat depan aku kat belakng dok buat taik mata. Apalah nak jadi. Dari sem 1 sampai sem 3 tak sedaq diri lagi. Result pertengahan ngn trial jatuh pun dok main lagi. Takgune punya Hanis.

(HAHAHAHA. Marah diri sendiri nampak.)

But, sistem STPM sekarang ni lain. kalau sem 1 ampa dapat result tak cantik, ampa boleh repeat. tapi duit mau ada aa. Huhuhuh. Hat ni paling sedih nii.

Duit byk jugak lah aku labur sebab nak repeat . Sampaikan aku pinjam kat kakak. Tapi kalau ampa repeat tak usaha lebih takgune gak la kan. Standart la tu.

Masa exam week tu aku punya pulun baca buku sampai nak termuntah. Punya muak lahaii. Aku pun taktau pasaipa.

Lagi satu perangai antibody aku ni , dia akan jadi nak demam. dari PMR , SPM sampai STPM. dok reja nak demam tu lahh.

STPM sem 1 , sem 2 jadi jugak nak demam. Tak larat sampai aku tak pegang buku langsung. pastu sem 3, aku makan ubat sesiap bagi tak demam. HAHAHA. Alhamdulilah la tadak apa.

Alhamdulilah jugak berkat aku repeat 2 subjek sem 1 , 2 subjek sem 2 , result keseluruhan aku sgt aku tak percaya. Gila rahhh. Hg rasa dulu sikit punya susah aku nak dapat 3.oo ke atas. Tapi buka ja slip. Alahaiii. Gugur ayaq mata aku.

Aku terkejut sebab aku expect takkan dapat sebyk tu. Bagi aku byk laa. Ada ja yg lagi tinggi dari aku. tapi Alhamdulilah, aku syukur sgt. Nangis aku depan cikgu. :')

Pengorbanan aku dan keluarga tak sia-sia. TQ kakak sebab bagi aku pinjam duit nak repeat. sampai la tak bayaq lagi. Halal nohh. Hahaaha. muahhh.

TQ mama sebab sokong angah. Ni hadiah utk mama jugak. :) iloveyoumama








i s t i Q a m a h #part2

Assalamualaikum !

I s t I Q a m a h

I know she want to change to be a better person. Alhamdulilah. Bersyukur sgt. Allah dah bukak pintu hati sepupu kesayangan aku utk berubah.
Dia nak aku bimbing dia. InsyaAllah. I will guide you.
Kadang- kadang bila tanya bila bila nak berubah, depa kata 

“Tak sampai seru lagi.”

“Hidayah takmai lagi. Bla bla bla”

Actually, kita sebagai hamba ni kena berusaha cari hidayah tu. Doa mintak petunjuk. 
Kalau kita sendiri tak berusaha ke arah tu, sampai bila pun kita tak berubah.

Kata nak berubah tapi tadak next step. Tadak tindakan. Zero bruhh. Kena faham tu.

Bila dah ada niat, tanam betul-betul niat tu then pelan-pelan berubah. Tak boleh secara mendadak. Buat sikit demi sikit.

Allah pasti akan tolong. Just put our trust on Him.

Nak berubah kena ada kekuatan. Fizikal dan mental. Fizikal kita kena kuat. Mental kena mantap.

Bohonglah kalau kita tak penah dicemuh orang kalau nak berubah ni. Sebab tu mental kena kuat. Kena hadap orang sekeliling yang masih tak boleh terima perubahan kita. 

“Dah jadi ustazah ka?”

“Alhamdulilah, kawan aku dah bertaubat.”

Semua ni mcm kata-kata perli dan sindiran yang kadang2 depa yang nak berubah ni terasa and they 
think that everybody keep teasing them.

Hati, jiwa, raga kena kuat. Jangan rapuh sgt. Jangan terlalu jadi kaca. Mudah retak, mudah pecah. 

Manusia, bila sekali ditegur, disindir, diperli mcm tu. Percayalah. Depa akan give up dgn smua tu. 
Sebab apa ? sebab depa dengar apa yang org kata.

Pedulikan apa org kata. Yang penting apa yang Allah kata.

Pengalaman aku sendiri, Alhamdulilah, keluarga, org sekeliling masih boleh terima perubahan yang aku buat sedikit demi sedikit ni. 

Bukanlah aku nak kata aku ni perfect sangat. Dah boleh jadi ustazah ka pendakwah ka. Aku pun masih belajar dan berubah jadi lebih baik berbanding diri aku sebelum ni. 

Serious talk, nak berubah senang. nak istiqamah yang susah. 
kita sama sama berubah tau ! 



I S T I Q A M A H #Part1

Assalammualaikum !

okay. tadi dapat ws dari Nadia. my cousin ever.

she asked me to help her. i was wondering. and i replied "Apadia?"

she voice to me. dia kata.

"Hanis, tolong ajaq aku. Aku nak berubah. Aku teringin nak pakai tudung labuh, stokin. Pakai handsock. Nak tutup aurat."

i was at a loss word. terkedu aku dgq Nadia kata camtu. dalam hati tu Alhamdulilah. dia nak berubah. then aku pun memang nak tolong dia.

tetiba aku teringat. memang sebelum ni aku memang ada perli dia.

"Hg tgok kaki hg. Tu lah hg. Takmau pakai stokin."

"Hg ni. apa ni tudung singkat2. haish."

"Hg kalau nak selak lengan baju, hg pakai la handsock."


Tapi masa tu maybe hidayah takmai lagi kat dia. Allah tak gerak hati dia lagi. dia still mcmtu. aku pun taktau nak buat apa lagi kat diaa.

ada sekali, aku sound dia sbb dp wasap dia gambaq tak pakai tudung. nasib baik dia dengaq cakap aku. lepas tu dia tukaq dp wasap dia.

bila dia kata dia nak berubah. Aku rasa bersyukur sangat sebab Allah gerakkan hati dia untuk berubah. betul. Hidayah Milik Allah. 

Kita manusia ni bagi dakwah. Ajak kepada kebaikan. Bukan lagi perlekeh depa.


okay lah. bateri lappy pun nak mati dah. akan bersambung part 2.
k wassalam . :)