:))

~In The Name Of Allah The Most Gracious, The Most Merciful~
~Assalammualaikum..~

MEMORY OF SEM 1

Assalamualaikum !

SEBAB AKU BORING CUTI SEM SEBULAN TAKTAU NAK BUAT APA. AKU PUN RAJINKAN TANGAN MENULIS. HEE :)

okayy. sem 1 done. and that the first time i took my examination at UPSI. mmg beza lahh dengan zaman STPM dulu. act, aku nak cerita pasai exam ja. yang memory ngn kawan2 tu. leklek luh ahh.

aku ke kelas dalam 14 minggu saja. pastu study week. pastu exam. hm. rasa mcm lama padahal aku rasa sat ja. yg kelas tu pun kadang ada kadang cancel. dalam kelas bukannya 100% fokus. men fon. sembang. tidoq. semua tu keja aku lah. Huhu. tak pernah berubah sejak STPM. tak penah nak sedaq. pastu malam nak exam tu, gelabah sebab banyak yang tak baca lagi. Alahai perangai.

tapi aku study lah. bukan tak study langsung. cuma ... banyak main dari study. main fon la. dok broken lah. apa lah. tapi sumpah ! aku banyak broken time exam. HAHAHAHA. mcm lawak tapi tu lah hakikat. tapi aku tadak lah pikiaq sgt broken tu. aku just buat taktau ja la. aku cuba fokus. tu masalah hati. ni masalah study. jangan kaitkan. tapi kadang tu terbabit gak ah. biasalah.

dalam exam kadang blank. tapi gagah keluaq awai. mcm hebat sgt nuhh. HAHAHAHA. aku selalu pakat ngn Syaza kluaq awai. rasa mcm malas nak pikiaq dahh. habih tawakal dah tu.. and aku rasa pointer aku untuk sem 1 takkan lebih 3. betul. sbb aku banyak main sem 1 ni. mungkin kejutan budaya jugak kot. tahh, aku taktau lahh. yang pasti aku tak expect result aku utk sem 1.

29 jan 2018. aku tgok group batch riuh. depa kata result dah keluaq. aku mcm "Srs ah?"

dok rasa mcm habih lah result aku jatuh. aku kuatkan diri, check jugak lahh. walaupun. Allah. ketaq lahhh.

terbeliak mata aku tgok result. 3.88 ? srs ahh. ni result aku ka ? dekan first class ka? aku tanya kakak. btoi ka. kak kata btoi. aku habaq kat mama. mama kata Alhamdulilah.

dalam hati aku. Alhamdulilah. Allah. :') syok tak terkata lah masa tu.

dlam dok broken result perform jugak. huhu. Allah ganti segala kepedihan aku masatu dengan result yang aku dapat lani. YANG PENTING JANGAN TINGGAI SOLAT DENGAN SELALU BACA AL-QURAN. (bukan aku nak blagak alim ka apa. tapi benda tu adalah tiang agama.)

kalau hg jahat mana sekalipun. jangan tinggai solat. doa. baca al-quran.

and, apa yang aku dapat itu hasil usaha. doa mama ayah mungkin. aku tak nafikan. rezeki ni semua dari Allah. Terima kasih Ya Allah.

tahniah jugak untuk kawan2 seperjuangan aku. yang rasa down dengan result tu, jgn pikiaq sgt nahh. sem 2 kita pulun lagi, InsyaAllah.

Tahniah semua. YAYA, SYAZA, UMMI, JAA, IZZATI, ALIA DAN SEMUA. SAYANG SEMUA. <3





All Praises To Allah

Assalammualaikum !

Ya Allah, dah setahun aku tak update blog. emm. Busy biasalah. Hekhek

Okay. First of all. Finally aku dah tamatkan pengajian aku dekat STPM. and i was expected that my result macam samdol sikit. Halah mau tak samdol, aku ni byk main.

Orang dok present kat depan aku kat belakng dok buat taik mata. Apalah nak jadi. Dari sem 1 sampai sem 3 tak sedaq diri lagi. Result pertengahan ngn trial jatuh pun dok main lagi. Takgune punya Hanis.

(HAHAHAHA. Marah diri sendiri nampak.)

But, sistem STPM sekarang ni lain. kalau sem 1 ampa dapat result tak cantik, ampa boleh repeat. tapi duit mau ada aa. Huhuhuh. Hat ni paling sedih nii.

Duit byk jugak lah aku labur sebab nak repeat . Sampaikan aku pinjam kat kakak. Tapi kalau ampa repeat tak usaha lebih takgune gak la kan. Standart la tu.

Masa exam week tu aku punya pulun baca buku sampai nak termuntah. Punya muak lahaii. Aku pun taktau pasaipa.

Lagi satu perangai antibody aku ni , dia akan jadi nak demam. dari PMR , SPM sampai STPM. dok reja nak demam tu lahh.

STPM sem 1 , sem 2 jadi jugak nak demam. Tak larat sampai aku tak pegang buku langsung. pastu sem 3, aku makan ubat sesiap bagi tak demam. HAHAHA. Alhamdulilah la tadak apa.

Alhamdulilah jugak berkat aku repeat 2 subjek sem 1 , 2 subjek sem 2 , result keseluruhan aku sgt aku tak percaya. Gila rahhh. Hg rasa dulu sikit punya susah aku nak dapat 3.oo ke atas. Tapi buka ja slip. Alahaiii. Gugur ayaq mata aku.

Aku terkejut sebab aku expect takkan dapat sebyk tu. Bagi aku byk laa. Ada ja yg lagi tinggi dari aku. tapi Alhamdulilah, aku syukur sgt. Nangis aku depan cikgu. :')

Pengorbanan aku dan keluarga tak sia-sia. TQ kakak sebab bagi aku pinjam duit nak repeat. sampai la tak bayaq lagi. Halal nohh. Hahaaha. muahhh.

TQ mama sebab sokong angah. Ni hadiah utk mama jugak. :) iloveyoumama








i s t i Q a m a h #part2

Assalamualaikum !

I s t I Q a m a h

I know she want to change to be a better person. Alhamdulilah. Bersyukur sgt. Allah dah bukak pintu hati sepupu kesayangan aku utk berubah.
Dia nak aku bimbing dia. InsyaAllah. I will guide you.
Kadang- kadang bila tanya bila bila nak berubah, depa kata 

“Tak sampai seru lagi.”

“Hidayah takmai lagi. Bla bla bla”

Actually, kita sebagai hamba ni kena berusaha cari hidayah tu. Doa mintak petunjuk. 
Kalau kita sendiri tak berusaha ke arah tu, sampai bila pun kita tak berubah.

Kata nak berubah tapi tadak next step. Tadak tindakan. Zero bruhh. Kena faham tu.

Bila dah ada niat, tanam betul-betul niat tu then pelan-pelan berubah. Tak boleh secara mendadak. Buat sikit demi sikit.

Allah pasti akan tolong. Just put our trust on Him.

Nak berubah kena ada kekuatan. Fizikal dan mental. Fizikal kita kena kuat. Mental kena mantap.

Bohonglah kalau kita tak penah dicemuh orang kalau nak berubah ni. Sebab tu mental kena kuat. Kena hadap orang sekeliling yang masih tak boleh terima perubahan kita. 

“Dah jadi ustazah ka?”

“Alhamdulilah, kawan aku dah bertaubat.”

Semua ni mcm kata-kata perli dan sindiran yang kadang2 depa yang nak berubah ni terasa and they 
think that everybody keep teasing them.

Hati, jiwa, raga kena kuat. Jangan rapuh sgt. Jangan terlalu jadi kaca. Mudah retak, mudah pecah. 

Manusia, bila sekali ditegur, disindir, diperli mcm tu. Percayalah. Depa akan give up dgn smua tu. 
Sebab apa ? sebab depa dengar apa yang org kata.

Pedulikan apa org kata. Yang penting apa yang Allah kata.

Pengalaman aku sendiri, Alhamdulilah, keluarga, org sekeliling masih boleh terima perubahan yang aku buat sedikit demi sedikit ni. 

Bukanlah aku nak kata aku ni perfect sangat. Dah boleh jadi ustazah ka pendakwah ka. Aku pun masih belajar dan berubah jadi lebih baik berbanding diri aku sebelum ni. 

Serious talk, nak berubah senang. nak istiqamah yang susah. 
kita sama sama berubah tau !