:))

~In The Name Of Allah The Most Gracious, The Most Merciful~
~Assalammualaikum..~

i s t i Q a m a h #part2

Assalamualaikum !

I s t I Q a m a h

I know she want to change to be a better person. Alhamdulilah. Bersyukur sgt. Allah dah bukak pintu hati sepupu kesayangan aku utk berubah.
Dia nak aku bimbing dia. InsyaAllah. I will guide you.
Kadang- kadang bila tanya bila bila nak berubah, depa kata 

“Tak sampai seru lagi.”

“Hidayah takmai lagi. Bla bla bla”

Actually, kita sebagai hamba ni kena berusaha cari hidayah tu. Doa mintak petunjuk. 
Kalau kita sendiri tak berusaha ke arah tu, sampai bila pun kita tak berubah.

Kata nak berubah tapi tadak next step. Tadak tindakan. Zero bruhh. Kena faham tu.

Bila dah ada niat, tanam betul-betul niat tu then pelan-pelan berubah. Tak boleh secara mendadak. Buat sikit demi sikit.

Allah pasti akan tolong. Just put our trust on Him.

Nak berubah kena ada kekuatan. Fizikal dan mental. Fizikal kita kena kuat. Mental kena mantap.

Bohonglah kalau kita tak penah dicemuh orang kalau nak berubah ni. Sebab tu mental kena kuat. Kena hadap orang sekeliling yang masih tak boleh terima perubahan kita. 

“Dah jadi ustazah ka?”

“Alhamdulilah, kawan aku dah bertaubat.”

Semua ni mcm kata-kata perli dan sindiran yang kadang2 depa yang nak berubah ni terasa and they 
think that everybody keep teasing them.

Hati, jiwa, raga kena kuat. Jangan rapuh sgt. Jangan terlalu jadi kaca. Mudah retak, mudah pecah. 

Manusia, bila sekali ditegur, disindir, diperli mcm tu. Percayalah. Depa akan give up dgn smua tu. 
Sebab apa ? sebab depa dengar apa yang org kata.

Pedulikan apa org kata. Yang penting apa yang Allah kata.

Pengalaman aku sendiri, Alhamdulilah, keluarga, org sekeliling masih boleh terima perubahan yang aku buat sedikit demi sedikit ni. 

Bukanlah aku nak kata aku ni perfect sangat. Dah boleh jadi ustazah ka pendakwah ka. Aku pun masih belajar dan berubah jadi lebih baik berbanding diri aku sebelum ni. 

Serious talk, nak berubah senang. nak istiqamah yang susah. 
kita sama sama berubah tau ! 



2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)